LISZT FERENC - 1-16. RÉSZ (1982) 8DVD - Hegedűs D. Géza
0
Áru állapotaÚj
Kikiáltási ár2,990,-Ft
Aktuális ár2,990,-Ft Licitálok
Azonnali ár3,499,-Ft Megveszem
Cikkszám: #5755541
Aukció kezdete: 2018-05-19 02:36:56
Lejár: 2 óra
Mennyiség: 1 db.
Licitek: 0 db. Megnéz
Kattintások: 2 db.
Garancia: Nincs
Áru helye: Budapest / Magyarország
Szállítás: személyes átvétel, vagy postai küldemény
Fizetési mód: készpénz, előreutalás
Az eladó

100% pozitív

Teljes jogú eladó

Szabálytalan aukció?

Regisztrált:

9 éve és 2 hónapja

Termék leírása

Licitálás előtt kérem olvasd el a bemutatkozó oldalamat.

Szívesen válaszolok minden kérdésre.

 

Tartalom:
1811. október 22-én a burgenlandi Liszt családba új jövevény érkezett; a kis Ferenc zenei tehetségére igen hamar fény derült, így szülei mindenüket feláldozva Bécsbe költöznek a megfelelő taníttatás reményében. A virtuóz fiúcska itt elkápráztatja a kétkedő Beethovent, majd később a párizsi szalonok lelkes közönségét is ujja köré csavarja - mígnem az ő fejét is elcsavarja a szerelem és korának meghatározó művészi irányzatai, melyekkel azonosulva az egyre inkább közkedveltté váló mester botrányos életvitelbe keveredik. A hányattatott sorsú zeneszerző ezután intrikák, ármányok közepette, rajongói szűnni nem akaró szeretete mellett éli nem mindennapi életét Európa nagyvárosaiban, köztük kedvenc Budapestjén, a kontinens zenei életének egykori fellegvárában - az önzetlen alkotásnak, a maradandó létrehozásának szentelve - napjait.

1. Az üstökös évében született
A doborjáni számadó juhász, Liszt Ádám az első családjában, aki bár magyarul nem tud, nevét mégis magyarosan írja. Feleségével együtt hamar felfigyelnek 1811-ben született véznácska kisfiuk zenei tehetségére, és kezdetben az apa próbálkozik zongorára oktatni a kis Ferencet, ám hamarosan belátja, hogy a gyereknek sokkal mélyebb ismeretekre kell szert tennie, mint amit ő valaha is képes lenne adni neki. Mindenüket eladva Bécsbe költöznek, ahol a nagyszerű mesterek keze alatt formálódó fiúcska sorra elragadtatja koncertjeinek közönségét. Még zordon Beethoven is felfigyel tehetségére...

2. Korának betege
A fiára igen büszke és azt mindenben támogató apa az európai művészet fellegvárába, Párizsba viszi fiát - ahol bár a Conservatoire növendéke származása miatt nem lehet, a főúri szalonok falai között a kamaszodó Liszt mégis óriási lelkesedést kelt virtuóz zongorajátékával. Apja sajnos korán meghal, s halálos ágyán egy valamire figyelmezteti szeretett fiát: óva inti őt a női nemtől. Félelme bebizonyosodik, Ferenc beleszeret egyik tanítványába, egy gróf leányába, aki azonban csakis hozzá illő rangú úrhoz mehet feleségül - s ez így is lesz. Liszt mély depresszióba esik, aminek csak a forradalom lángja vet véget.

3. Hogyan alakul a művész?
1830-at írunk. Liszt Ferenc életét düntő hatások érik, amik későbbi sorsát is meghatározzák. Párizsban a fogékony lelkű ifjú megismerkedhet korának döntő hatású irodalmi, filozófiai és nem utolsósorban zenei irányzataival, valamint azok képviselőivel. Az új irányzatok iránt elkötelezett művészekkel kötött barátsága új távlatokat nyit művészi fejlődése előtt. Népszerűsége töretlen: az előkelő zenei szalonokban ugyanolyan kitörő lelkesedéssel fogadják, mint kamaszkorában - élete azonban nem csak e téren alakul: a nők rajonganak érte, s megismerkedik igaz szerelmével is...

4. A nálunk hatalmasabb Isten
Marie D'Agoult grófné Liszt kedvéért elhagyja családját, vállalva ezzel az arisztokraták általi kitaszítottságot. Svájci száműzetésük alatt a zeneszerző-pedagógus Liszt Ferenc boldog életet él, ám élettársa visszavágyik a nyüzsgő Franciaországba - de hamar be kell látnia, hogy ezt a kettejük közötti kapcsolat miatt nem tehetik meg. Szerelmük azonban töretlen, s boldogan élvezhetik ennek gyümölcsét is: hamarosan megszületik első kislányuk. E botrányos élet azonban kudarcok sorozatát hozza az érzékeny művész számára...

5. Gályarabok
1837 nyarán Liszt és Marie boldog heteket tölt Franciaországban, George Sand meghívására. Rövidesen megszületik második kislányuk is, Cosima - ám Liszt szerelmét és a gyerekeket hátrahagyva Milánóban, Velencében, majd Bécsben koncertezik. A távollét alatt a két igen eltérő gondolkodásmódú ember, Liszt és Marie kapcsolata megromlik, míg végül útjaik elválnak. Ezt a szakítást kihasználva a művész Magyarországra indul, a nagy pesti árvíz károsultjainak megsegítésére.

6. Van-e hangod a beteg hazának...
Liszt 1839 decemberében Magyarországon minden addiginál nagyobb sikert arat koncertjein. Megismerkedik a reformkor nagy egyéniségeivel: Széchenyivel, Batthyányval. Erkel Ferenc segédlete mellett magyar zenét hallgat, mely a Rákóczi induló megírására ihleti. Jótékonykodásban sem fukarkodik: koncertet ad a Magyar Színház és Konzervatórium javára, de pofonok is érik: műveit cenzúrázzák, és nemesi rangjának odaítélését is halogatják. Ezek arra késztetik, hogy visszautazzon Bécsbe.

7. A világcsavargó
Liszt Ferenc az öreg kontinens csaknem minden országában, szinte minden jelentős nagyvárosban ünnepelt virtuóz. Koncert-sorozatai közepette még szakít időt arra, hogy időről időre visszatérjen családjához, de a végleges szakítás elkerülhetetlennek látszik. Magánélete jelentős fordulatot vesz, amikor megismerkedik Carolyne Wittgensteinnel, akihez egyre erősebb kötelékek kezdik fűzni.

8. Otthon - haza
Liszt a nagyherceg meghívását elfogadva a németországi Weimarban telepedik le újdonsült kedvesével, Carolyne-nál. Otthonuk kisvártatva a helyi zenei és kulturális élet pezsgő központjává válik, és ekkor jön el az a pillanat is, amikor Franz felfedezi Wagner operáit, melyeknek lelkes és értő tolmácsolójává, mi több: propagátorává nevezi ki magát.

9. A jövő zenéje
A Weimarban töltött évek alatt Liszt Ferenc zeneszerzői munkája teljesen kibontakozik. Munkássága kiteljesedésével együtt persze szaporodnak ellenségei és rosszakarói is, ugyanakkor éppen ő az, aki miatt fiatal és tehetséges művészek sora érkezik a városba hónapról hónapra.

10. A zeneszerző magányossága
A korosodó zeneszerző ifjú tanítványa, Hans von Bülow feleségül veszi Liszt szeretett Cosimáját, azonban az örömök mellett a bajok is sokasodnak. Carolyne válását az egyház visszautasítja, ráadásul nagy reményekkel kecsegtető fia is meghal. Weimarban nyilvános tiltakozás bontakozik ki a Liszt és Wagner képviselte irányzat ellen, s a színház is mellőzni kezdi műveit.

11. Remények és lemondások
Liszt Ferenc úgy dönt, elhagyja Weimart, és a Rómában letelepedett Carolyne-hoz költözik, hogy együttesen próbálják kieszközölni a pápánál házasságuk szentesítését. Erre kezdetben minden reményük megvan, ám az orosz cár közbenjárására esélyeik szertefoszlanak, s a csapásokat tetőzi Blandine halála. Az elkeseredett zeneszerző vigaszt a magas egyházi körök vendégszeretetében talál az egységes Olaszországért vívott harc éveiben.

12. Isten muzsikusa
Az 1860-as éveket Liszt kolostorok lakójaként tölti, ahol fáradhatatlanul foglalkoztatja az egyházi zene megújításának gondolata. A világi élet azonban ellenállhatatlan csábítást jelent számára, így végül felhagy a szerzetesek közti élettel, és elhagyja Rómát. Váratlanul új tanítvány jelentkezik nála, Olga Janina.

13. Álmok - és ahogy megvalósulnak
A hetvenes években Liszt nagy harcot vív a magyar zeneakadémia megteremtéséért, és küzdelme nem bizonyul hiábavalónak. Keze nyomán megszületik a magyar zenepedagógia fellegvára. Richard Wagner sikerei csúcsán megteremti Bayreuthban a német zene központját, amiben Liszt nemcsak erkölcsileg, de anyagilag is támogatja.

14. A jövő határtalan távlatában
Az idős Liszt új alkotásai süket fülekre találnak barátai és tanítványai körében, míg régi művei fényes sikereket érnek el Európa-szerte. Pedagógiai munkáját fáradhatatlanul folytatja, de emberi és művészi magánya egyre áthatolhatatlanabb falat von köréje.

15. Csárdás Macabre
Az idős és egyre betegebbb mester vélt és valós sérelmek közt vergődik, zenéjét sokan kritizálják, s egyre többen fordulnak el művészetétől. Wagner halálhíre óriási sebet üt Liszt lelkén, de az is nyomasztja, hogy a pesti politika elfordul tőle. Miután nem kap meghívót az Operaház nyitóünnepségére, végleg búcsút vesz kedvenc városától, és meglátogatja Rómában a szeretett Carolyne-t.

16. Az utolsó turné
Liszt nyugat-európai koncertjei hatalmas sikert aratnak Párizstól Londonig, az ünnepelt zeneszerző diadalmenetét azonban beárnyékolja egyre súlyosbodó betegsége. Cosima rábeszéli a mestert, hogy vegyen részt Wagner operáinak bemutatóján Bayreuthban, ám az utazás során Liszt tüdőgyulladást kap, amiből már nem tud felépülni, míg végül 1886. július 31-én örökre eltávozik az élők sorából a zenetörténet korszakalkotó alakja.

Szállítási és fizetési feltételek
Kommentek
Kérdezzen az eladótól!
Tulajdonságok
  • Film műfaj: Sorozat
  • Számlaadás: Nem
  • Garancia: Nincs